Népi hagyományok átmentése az ipolyszalkai iskolásoknak - Bethlen Gábor Alap


A pályázat kiírója: Bethlen Gábor Alap
A pályázat címe: Népi hagyományok átmentése az ipolyszalkai iskolásoknak
A pályázat futamideje: 2011. június 1. – 2012. március 31.
Bethlen Gábor Alap
Iskolánk nevelési programjának fő pillére a népi hagyományok őrzése, amely főként az Ipoly-Duna régióra specializálódik. A múlt iskolaévben az Ipoly Menti Kulturális és Turisztikai Társaság segítségével sikerült az ötödik osztályosok számára bevezetni a Regionális nevelés órát. A tantárgy célja, hogy a tanulókban tudatosítsuk a régió természeti értékeit és nevezetességeit. A tanórákon a gyerekek megismerkednek a népi hagyományok értékeivel (szokásokkal, tradicionális ünnepekkel…), a parasztházak jellegzetes vonásaival és betekintést nyernek a régiek életvitelébe. A tanulók elsajátíthatják a megőrzött mesterségeket, mint a kötélverést, csuhézást, szőnyegszövést, kosárfonást, népi hímzéseket, agyagozást. A kinti kemencében pedig megtanulhatják a kenyér,- lepény, -kuglóf -és mézeskalács sütést.

A Bethlen Gábor Alap hagyományőrző támogatásával továbbra is együtt tudunk működni a Tájházzal, ezután is elérhetővé tudjuk tenni a tanulók számára a tudást a hagyományokról, a közvetlen környezet történelmi és társasági eseményeiről, figyelmet tudunk szentelni a régió kulturális, történelmi és irodalmi örökségeinek és üzeneteinek.

Az alapiskola és a Társulás együttműködése más formában is megvalósul. A Bethlen Gábor Alapnak köszönhetően több programot tudtunk szervezni nemcsak a diákok, de pedagógusaink számára is. Augusztus végén a tanári kart látta vendégül a Tájház, így pedagógusaink is elsajátíthattak párat a régi mesterségekből. Szeptember folyamán diákjaink 2 napos, "ottalvós" kézműves foglalkozáson vettek részt a Tájházban. A gyerekek nemcsak kézműveskedtek, de régi népi játékokat játszottak, tábortüzet raktak és a kincskereső tanösvényt is végigjárhatták.

Novemberben a kender feldolgozásáról láthattak a gyerekek egy nagyon szemléletes előadást, melyben idősebb diákjaink is aktívan közreműködtek.

December harmadik hetében minden osztály egy-egy napra adventi készülődésen vehetett részt, a gyerekek mézeskalácsot sütöttek, kerámia gyertyatartót és különböző karácsonyi díszeket készítettek.

A képek ezeket a foglalkozásokat örökítik meg.

Adventi készülődés Tanári karunk a Tájházban
Adventi készülődés Tanári karunk a Tájházban
Kétnapos táborban az 1., 2. és 3.osztály Kétnapos táborban a 4. és 5.osztály
Kétnapos táborban az 1., 2. és
3.osztály
Kétnapos táborban a 4. és
5.osztály
Kétnapos táborban a 6. és 7.osztály Előadás a kenderfeldolgozásról
Kétnapos táborban a 6. és
7.osztály
Előadás a kenderfeldolgozásról
Vissza az előző oldalra